Ervaringsverhalen

'Het is ontzettend belangrijk dat de mantelzorger mij vertrouwt'

'Ik zie mezelf als een gezelschapsdame', zegt Miep van Berkestijn. Zij zet zich in als vrijwilliger voor het project Aster. Een dagdeel per week ondersteunt zij mantelzorgers bij het verzorgen van hun partner. Het is de bedoeling dat de mantelzorger in die tijd wat voor zichzelf gaat doen. 'Dat kan van alles zijn, naar de markt gaan, een voorstelling bezoeken, of de administratie bijwerken’, vertelt Miep.

Lees hier het verhaal van Miep


'Als je geen hulp inschakelt dan word je een stresskip'

Belia Soerip was geruime tijd mantelzorger voor haar buurvrouw. Dat was nooit de bedoeling. Het begon met kleine klusjes, maar naar verloop van tijd kwamen er steeds meer taken bij. Toen alles teveel werd, volgde ze een cursus bij Doras waar ze leerde om zonder schuldgevoel taken uit handen te geven.

Lees hier het verhaal van Belia


Kapstokfestival  voor mantelzorgers een succes! 

“Moet je als mantelzorger dan niet alles zelf doen?  Het is toch immers mijn vrouw die ziek is?” zegt een mantelzorger op het Kapstokfestival dat Stichting Doras vrijdag 14 oktober jl. organiseerde. Een inspirerende bijeenkomst voor mantelzorgers, beroepskrachten , vrijwilligers en beleidsmakers rondom mantelzorg.

Tijdens de gesprekken bleek opnieuw dat mantelzorgers schroom hebben om hulp te vragen bij hun mantelzorgtaken.  Een mevrouw die al meer dan 10 jaar voor haar man zorgt: “In het begin ging het best goed. Ik kan niet precies zeggen wanneer het te veel werd want dat sluipt erin. Ik kon niet meer slapen, raakte geïrriteerd én geïsoleerd want tijd voor familie en vrienden had ik niet meer. Had ik toen maar geweten dat er organisaties als Doras  zijn die me de weg kunnen wijzen naar de juiste mantelzorgondersteuning.”

Deelnemers van het Kapstokfestival, waarbij letterlijk en figuurlijk  mantels even aan de kapstok hingen, wisselden uit wat de beste aanpak zou zijn om mantelzorgers te ondersteunen. De mantelzorgers zelf gaven aan dat het belangrijk is dat er mét hen wordt gesproken  in plaats van over hen. Daaruit bleek ook dat er vele verschillende vragen zijn van mantelzorgers die allemaal net een ander antwoord vergen. Kortom, een pasklare oplossing is er niet want dé mantelzorger bestaat niet.